Općenito o duhanima za lule

 

Na tržištu postoji tisuće duhana za lulu, a njihovi nazivi često ne odgovaraju stvarnom stanju stvari. Krivac je, naravno, marketing, nejedinstven povijesni razvoj na dva kontinenta, aktualna neusklađenost između engleskih i američkih proizvođača duhana i činjenica da neke mješavine probijaju granice time što u sebi sadrže vrste duhana koje tradicionalno nisu zajedno miješane pa samim time i nemaju zaseban naziv odnosno skupinu kojoj pripadaju. Problemi tek nastaju kada se visoki postotak latakije začini s voćnom aromom kao što je slučaj sa Sillem’s Black duhanom. Ova problematika je vrlo zamršena i oko mnogo duhana vode se žustre rasprave jesu li u stvari engleske mješavine, balkanske ili je pak riječ o aromaticima. Na kraju krajeva, pametnome to nije ni bitno. Važno je jedino sviđa li vam se duhan ili ne sviđa.

Jednostavnosti radi, podijelit ćemo duhane za lulu u tri osnovne skupine.

 

Engleske mješavine

Engleske mješavine su mješavine koje ne sadrže umjetne arome. Baza mješavine je virginija, a u stopu je prate orijentalni duhani. Može sadržavati latakiju, kao i perique. Za engleske mješavine je sigurno jedino da ne smiju sadržavati nikakve dodane arome.

Podvrsta engleske mješavine je balkanska (latakijska) mješavina koja ime vuče od legendarnog engleskog duhana Balkan Sobranie. Balkanskim mješavinama nazivaju se sve mješavine koje pokušavaju imitirati Sobranie koji se, na žalost, više ne proizvodi, kao i mješavine koje imaju visoki postotak latakije i orijentala. Ova podvrsta nekada nije postojala jer je Balkan Sobranie u svojoj domovini bio nazivan klasičnom engleskom mješavinom.

 

Aromatične mješavine

Druga skupina su aromatične mješavine. Ove mješavine se dobivaju dodavanjem prirodnih ili umjetnih aroma kao što su vanilija, voće, viski, likeri i slično. Aromatici su puno vlažniji nego englezi zbog dodanih aroma koje se špricaju na duhan pa ih uglavnom treba prosušiti prije pušenja.

Ove mješavine često sadrže cavendish. Cavendish nije duhan nego proces dvostruke fermentacije duhana kojim se na površinu izvlači prirodna slatkoća i blagi okus duhana. Ovaj proces se može primijeniti na svakom duhanu, ali najčešće se obrađuju virginija i burley.

 

Virginijske mješavine

Treća skupina su virginijske mješavine. U ovim mješavinama se može naći i do 7-8 različitih vrsta virginije. Često sadrže perique i tako prelaze u podvrstu Va/Per. Ove mješavine se uglavnom prešaju i dolaze u obliku flake-a odnosno prešanih pravokutnika. Vrlo su prikladne za sazrijevanje i s vremenom postaju puno bolje. Virginijske mješavine se moraju polako pušiti jer virginija prirodno ima visoki postotak šećera koji hoće ugristi za jezik ako je čovjek nestrpljiv.

abudimir

 

RECENZIJE DUHANA

 

Na sljedećim stranicama možete pročitati recenzije duhana koje su napisali članovi foruma “Dim lule”. Recenzije su razvrstane abecednim redom po proizvođačima.

4noggins
Altadis
Amphora
Bell’s
Cornell & Diehl
Dan Tobacco
Danske Club
Dunhill
Erinmore
Esoterica Tobacciana
Gawith, Hoggarth & Co
G.L.Pease
Hearth & Home
Ilsted
J. F. Germain & Son
Just For Him
Mac Baren
McClelland
Newminster
Old Virginia Tobacco Co.
Orlik
Peter Stokkebye
Peterson
Rattray’s
Robert McConnell
Samuel Gawith
Sillem’s
Solani
Stanislaw
Troost
Two Friends
W.O. LarsenBrojač lulaša i budućih lulaša

  • 93.997 zainteresiranih

Podijelite ovu stranicu

Bookmark and Share


<span>%d</span> blogeri kao ovaj: