Afterhours

C&D Afterhours

A night out wasn’t complete without a trip to the “private club” for a Cuba Libre or two. Round out your evening or any other time of day with this Virginia flake sweetened with the elixir of the Islands, Dark rum.

Zemlja porijekla: Amerika
Sastav: virginija
Jakost: 3/5
Oblik: razlomljeni flake
Pakiranje: limenka, 2 unce / 8 unca
Mjesto kupnje: 4noggins

Ova je mješavina došla na tržište na Chicago pipe showu u petom mjesecu 2008.
Cornel & Diehl, bračni par koji je kupio tvrtku 1990. i s njom sva prava na originalne recepture od 1880 godine, još do nedavno sve su poslove oko blendiranja radili u prostoru od dvije garaže koje su naslonjene na kuću sadašnjeg direktora tvrtke. Danas rade na 5500 kvadratnih metara prostora i miješaju duhane za sebe i mnoge druge,primjerice G.L.Pease.

Duhan ne dolazi kao klasičan flake uredno poredan po listićima,već je nakidan na pločice u okrugloj limenci. Pošto mu je dodan rum njegov me miris podsjeća na Kraševe Griote. Do mene je došao ready to smoke,idealan.Izmrvljen u lulu lako se pali, lijepo gori i iza sebe ostavlja fini pepeo. Nije to klasični aromatik snažne arome. Osjeća se slatkoća virginije,ne pretjerana,koja potpomognuta rumom ima ugodnu kremastu aromu. Rum se nazire “između redova”. Kada se dim odpuhne na jeziku ostaje resko paprenkast okus vjerojatno od dodanog periquea ali ne traje dugo. Negdje oko polovine lule taj okus nestaje a virginija kao da se stopila sa rumom koji se više ne prepoznaje. Lagano se puši sve do dna lule. U prostoru ostavlja ugodnu mirisnu notu pa je okolini prihvatljiv ili čak ugodan. Ugodan,srednje jači do jači cijelodnevni duhan.

Ocjena 4/5

Hole

Autumn Evening

C&D Autumn Evening

A Red Virginia cavendish cased with a delicate maple flavor. An exceptionally smooth aromatic.

Zemlja porijekla: Amerika
Sastav: cavendish
Jakost: 3/5
Oblik: trakice
Pakiranje: limenka, 2 unce
Mjesto kupnje: 4noggins

Ovo sam kupio dok sam bio prošle godine u Kanadi, od većine nama poznatog gospodina Richarda, vlasnika 4noggins-a.
Nisam kupio limenku nego bulk pakiranje i to zato što sam pogriješio kod shipping adrese (zaboravio sam da sam ostavio svoju, hrvatsku, prilikom narudžbe) pa smo kompenzirali razliku u cijeni na ovaj način.

Ono što me je ispočetka začudilo je da je duhan stigao u dosta usitnjenom stanju (vjerojatno sa dna posude/bačve) i gotovo čisto crne boje. Kako mi se jako svidio Town Topic tražio sam sličan duhan, koji ima aromu pečenih palačinki kad se puši i – nisam se prevario, od ovoga okolina zaista tako miriše, izvrsno.

Što se tiče samog okusa, originalni opis govori sve, bez ikakve sumnje. Vrlo ugodan i slatkast okus, aroma javorovog sirupa, pomiješan sa notom kvalitetne crvene virginije postojan je od početka do kraja. Ukoliko se netko pita što je sa grickanjem jezika ili bilo čime sličnim – nema govora o tome. Od početka do kraja lijepo gori i garavo crna boja lišća transformira se u bijeli pepeo na dnu lule.

Za onoga tko ima, preporučio bih ovo probati u meerici, ne mogu niti zamisliti kakav bi ovo bio doživljaj u slučaju da se ovi fini okusi još malo pojačaju, pa sve to još i uz dodatak nekog kvalitetnog crnog čaja, izvanredno.

grga

Bow-Legged Bear

C&D Bow-Legged Bear

Full English blend with Virginias, Turkish, Latakia, Burley & Perique. Stoved, pressed, and sliced as crumble cake.

Zemlja porijekla: Amerika
Sastav: Virginija, orijental, latakija, burley, perique
Jakost: 4/5
Oblik: prešani pravokutnik
Pakiranje: limenka, 2 unce
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Pri otvaranju limenke nazire se malo latakije, slatkoća virginije, ali definitivno prevladava nota lješnjaka na preoranom polju. Da se razumijemo, miris je opor, ali vrlo ugodan i privlačan. Duhan je prešan kao što se može vidjeti na slici, ali vrlo lako se može izribati i pripremiti za pušenje. Vlažnost je savršena, a kvaliteta lišća standardna za C&D mješavine.

Lula se veoma lako puni, pripaljuje i puši do samog kraja. Ne grize za jezik, lijepo gori, ali ostavlja gorčinu i čudan okus zemlje u ustima.

Naslov je pomalo čudan, medvjed s oksericama, baš kao i duhan. Ima mrvica latakije, ali ovo nikako nije latakijski duhan. Naručio sam ga zbog jačine i kompleksnosti, ali ostao sam razočaran. Prilično je jak, ali s obzirom na to da mi je Billy Bud svakodnevni duhan, krivonogi medo me nije niti iznenadio niti očarao svojom snagom.

Svaki duhan u mješavini prepušta mjesto onom drugom, a nijedan se ne ističe i to je problem ove mješavine. Prilično je muljava, bez karaktera. Okus je pun, uglavnom zemlje, a ponekad naleti dašak orientala, perique-a, malo slatkoće burleya i i učini ga zanimljivim, ali sve to brzo nestane i ostane zemlja i gorčina u ustima.

Neću ga više naručivati.

Ocjena: 2/5

abudimir

Epiphany

C&D Epiphany

A delightful light English reminiscent of the original Revelation blend that was said to be the favorite of Albert Einstein. A classic Tarler/Runowski blend of Va, Burleys, Latakia and Perique in perfect balance and harmony.

Zemlja porijekla: Amerika
Sastav: virginia, burley, latakia, perique
Jakost: 3/5
Oblik: trake i flake
Pakiranje: rinfuza
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Izgleda da Einstein nije pušio ništa slično ovome (da je, njegov ukus bi definitivno bio relativan). Kao što je slučaj s mnogim duhanima koji pokušavaju imitirati mješavine kojih više nema, čini se da je i ovaj tek još jedan u nizu propalih pokušaja.
Koliko sam uspio saznati, mješavina Revelation (House of Windsor) je bila blagi aromatik s latakijom i vrlo diskretnim voćnim notama. Navodno je riječ o jednoj vrlo ugodnoj i blagoj mješavini koja je bila najbolja dok ju je proizvodio Philip Morris za Einsteinova života.

No, na stranu Revelation. Gledajući zasebno, Epiphany je još jedan bezvezan duhan od Cornell&Diehla. U opisu bi umjesto ”light english” trebalo stajati loš english. Iako ih volim jer imaju dobrih mješavina po izuzetno povoljnim cijenama, činjenica je da im je masa duhana čisti promašaj.

Duhan je dosta grubo rezan u trake i flake. Potrebno ga je prosušiti i dobro usitniti prije punjenja. Lišće je kvalitetno, ali izgleda dosta divlje zbog načina rezanja.

Konstantno pripaljivanje je način života uz ovaj duhan i to je prilično iritantno.

Postotak latakije je toliko nizak da se ona uopće ne osjeti, na žalost. Prevladavaju Perique i burley koji jednostavno ne znaju što pametno reći. Virginia se oglasi pa ubrzo zašuti. Nema tu ni harmonije ni balansa zbog nedostatka kostura koji bi nosio ovu mješavinu. Ovo je vrlo nedorečen duhan, iz tko zna kojeg razloga nedovršen.

Preskočite ovu mješavinu. C&D može puno bolje, naručite nešto drugo.

Ocjena: 2/5

abudimir

Mississippi Mud

C&D Mississippi Mud

An unusual blend of Perique, Latakia & unsweetened black cavendish. A truly cool smoke with a flavor unlike any other.

Jakost: 3/5

Zemlja porijekla: Amerika
Sastav: black cavendish, latakija, perique
Jakost: 3/5
Način rezanja: grubo rezan
Pakiranje: limenka, 2 unce
Mjesto kupnje: 4noggins

Dosta sam slušao i čitao o ovom duvanu. Napraviše od njega nešto što baca u nesvest od nikotina, neki ga čak proglasiše najjačim na svetu. Ja zaista ne znam da li svi ti koji su ga pušili najčešće puše kamilicu, ili je nešto treće u pitanju, tek, normalan duvan koji nije bacio u nesvest ni neke nepušače koji su probali. No kako god…

Prvo što vidite kad dobijete konzervu je prilično “socijalan” izgled. Obična aluminijumska konzerva, sa plastičnim poklopcem i otvaračem kao za mesni narezak (novi tip). Na njoj je nalepljena hartija sa slikom bluzera i parobroda u sumrak. Kad otvorite limenku dočeka vas prijatni miris latakije, pomešan sa “još nečim”. To je perique, koji, i pored iskustva sa “tri snajke”, ja nisam uspeo da osetim po ukusu. Mešavina je gotovo crna, vlažna taman koliko treba. Lepo se puni, lako se pali i još lepše gori. Retko se gasi i gori prilično suvo. Upotrebim čistač jednom, negde na polovini lule i to je to. Zanimljivo da uopšte ne ujeda za jezik, pa makar vukli ko usisivač. Ukus ima na latakiju,ali ne bilo koju, već doooobro odležalu. Najviše me podseća na stari Nightcap koji sam se ogrebo od Nunkija. Nema ljutine karakteristične za perique, a nije ni sladak, iako je treći sastojak black cavendish. Kako se ide nadolje, duvan dobija nekako opor ukus i počinje da se oseća jačina. No kako rekoh, daleko od toga da vas zvekne. Ovaj duvan sam pušio i sit i gladan, i odmoran i umoran, NEMA nikotinskog udara (doduše, ja imam 115 kila, ako to nešto znači…). Jedino čega ima je uživanje u zaista specifičnoj aromi.Ipak, ovo nije duvan za početnike. Dosta je slojevit i traži iskustvo. Možda i autosugestija, nekako mi je ovaj duvan najbolje seo iz kukuruzare.

Sve u svemu, kad bih mogao, spremio bi sebi par desetina kila ovog duvana. Mislim da bi se ležanjem dobila ne bomba, nego car-bomba od duvana.

ssekir

Old Joe Krantz

C&D Old Joe Krantz

Dark and cube cut Burley with red VA ribbon and Perique create a smooth, all day smoke.

Zemlja porijekla: Amerika
Sastav: Perique (cca 30%), virginia, burley
Jakost: 4/5
Oblik: sitne trakice
Pakiranje: rinfuza, limenka od 2 unce
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Pušin ga u morti… Miris u kesici ove delicije je malko čudan, miriše na nekakav jači sir!? Šta bi mi rekli “daje po nogama hahahha” međutin to vas sigurno ne treba obeshrabrit pogotovo ako volite sireve ko i ja. Pri prvon paljenju osjetija san ogromnu gorčinu, nakon toga sve ravno, dakle slično ko i sa većinom virginijskih mješavina, međutin kako se ukusi počinju sjedinjavat i kad se smiri to prvo paljenje ukus postaje prekrasan, meni! Blago lješnjakast sa nekon voćkon, reka bi mješavina breskve i ananasa al tek negdi daleko i u pozadini. Ako ga putite kroz nos pojačavate gorčinu do maksimuma, imate osjećaj da pušite cigaru. Vjerojatno zbog Periquea. Šta mu očito i daje snagu jer mislin da je nikotinska bomba ( ili je to samo vino koje pijen trenutno bounce ) U glavnom čini mi se da je odličan kao dnevni duhan, nenametljiv okolini, slamnate arome tj. room notea. Doda bi da odlično i postojano izgara u luli, ujedanju ni traga! Odlične vlažnosti je bija u kesici možda dlaku suhlji al to ne smeta ni malo. Preporučija bi ga ljubiteljima virginija da probaju i daju svoj sud!

Moran priznat da nebi odmah naručija ne znan koliku količinu ovog duhana jer me nije oborila sa nogu jer mislin da ima puno boljih virginijskih mješavina al isto tako tvrdim da je odlična i jako zanimljva mješavina.

Marin

________________________________________________________________________________________

Cornell & Diehl tvrdi da je ovo ugodan cjelodnevni duhan. Nadalje, tvrde da je ovo mješavina na bazi burleya, a ta tvrdnja nema veze sa stvarnošću. Ovo je mješavina na bazi perique-a kojeg, po mojoj procjeni, ima oko 30% u mješavini. Ne samo da ovo nije cjelodnevni duhan, ovo nije duhan niti za jedan ugodan dan.

Duhan je u obliku sitnih trakica i flake-a. Potrebno ga je prosušiti prije punjenja. Kvaliteta lišća je zadovoljavajuća, ništa posebno. Potrebno je dosta pripaljivanja i truda jer se gasi, posebice ako niste prosušili prije punjenja.

Riječ je o izuzetno lošoj, neizbalansiranoj mješavini. Pri paljenju se osjeti oštrina perique-a i daje za naslutiti ton koji će obilježiti ovu mješavinu. Virginia se uopće ne osjeti. Burley se povremeno pojavi i čovjek dobije dojam da ima nade, ali onda perique ponovno napadne osjetila i izazove osjećaj žlice papra na jeziku.

Bob Runowski je imao vrlo tešku ruku prepunu perique-a kada je ovo blendao. Čovjek se očito ne zna služiti perique-om, a možda (iako to zvuči zastrašujuće) je samo htio napraviti sadističku mješavinu za kamiondžije bez zubi. Ako je ovo drugo slučaj i ako ste američki bezubi kamiondžija sa šiltericom, obavezno naručite ovaj duhan i uživajte.

Ocjena: 1/5

abudimir

Sweet English

C&D Sweet English

Long cut Cavendish, Virginia, toasted Burley and Latakia flavored with caramel and vanilla. A little more aromatic than No.272.

Zemlja porijekla: Amerika
Sastav: burley, cavendish, virginija, latakija
Jakost: 2/5
Oblik: rezanci
Pakiranje: rinfuza
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Kao prvo, ovo nije englez i nitko me ne može uvjeriti u suprotno. Ovo je aromatik s malo latakije.

Duhan dolazi u obliku rezanaca. Osjeti se karamela, ali miris je vrlo neugodan za okolinu. Cura je znala o kojem je duhanu riječ čim bih otvorio vrećicu. Nakon prosušivanja, vrlo lako se pali i lijepo gori do samog kraja.

Pored nabrojanih preljeva (vanilija, karamela) izgleda da ima i nekakvog alkohola (podsjeća me na Borkum Riff: Bourbon Whiskey). Karamela se provlači kroz cijelu lulu praćena diskretnom latakijom. Ovo bi možda bio prihvatljiv duhan da nema tog alkoholnog preljeva koji u kombinaciji sa svim ostalim ostavlja čudan okus u ustima. Cavendish se vjerojatno isprepleo s karamelom, a virginiju i burley nisam primijetio.

Sve u svemu, nisam oduševljen. Pristupio sam bez predrasuda ovom duhanu nadajući se najboljem, kao i uvijek. Međutim, ništa me se nije dojmilo kod ove mješavine osim toga što lijepo gori. Ako želite karamelu, Petersonov ”Sweet Kilarney” je prihvatljivija opcija, barem što se tiče okoline.

Ocjena: 1/5

abudimir

Oglasi


Brojač lulaša i budućih lulaša

  • 80,692 zainteresiranih

Podijelite ovu stranicu

Bookmark and Share

Oglasi

%d bloggers like this: