Black Luxury

DC Black Luxury

Not a pressed tobacco, but ‘double fermented’. The advantage of this process is that the tobacco is very smooth and mild, together with a pleasant aroma. South American, Zimbabwe and U.S. flue-cured tobacco together with Burley and Malawi dark-fired tobacco.

Zemlja porijekla: Danska
Sastav: burley, black cavendish, virginija
Jakost: 2/5
Oblik: trakice
Pakiranje: limenka od 100g / vrećica od 50g

Dok pišem, družim se sa jednom calabash adsorbom (prosečno vreme pušenja cca 3 sata), i polako dovršavam prvu lulu ovog duvana.
Kad se otvori limenka i skine kartonče, zapahne miris vanile, nekakvog karamela, a čini mi se u pozadini i suvih šljiva. Na limenci ne piše ništa – sem predivne anateme koja predviđa rakove, gastro-intestinalne traume, i ko zna šta još (to nam malo govori šta su pušili oni koji su etikete pisali) – ali Internet pripoveda kako je u pitanju blenda južnoameričkih, zimbabvanskih i američkih “flue-cured” duvana (a ti se duvani, kaže Vikipedija, rabe u Amera za cigarete O.o). Smešan je od burley-a, crnog cavendish-a i virginie, sečen na tračice od po 1 – 2cm.

Za početak, pušio sam ga pri originalnoj vlažnosti, i beše to velika greška. Lula je pištala i njištala kao vuvuzela na fudbalskoj utakmici, te sam po prvi put bio dovoljno iznerviran da gurnem čistač u lulu tokom pušenja (nije pomoglo -.-). Duvan je odbijao da tinja, i skoro sve vreme sam morao da se bavim lulom i održavanjem vatre. Ipak, ma šta radio, ma koliko palio, dim je ostajao iznenađujuće hladan, u rangu, recimo Navy Flake-a, i goreo je izuzetno sporo, nešto kraće od 3 sata, no ostaje da se vidi kako će se vladati nakon nekakvog sušenja.

Prva trećina lule je slatko, slatko, slatko… Oseća se gotovo samo šećer. Čista hemija. Imao sam utisak, da se obliznem, pa bilo bi slatko. Dim je imao jaku aromu vanile, i onu prezasićenost Stanwellovih aromatika. Dotle, da je u jednom trenutku dim bio gotovo kiselkast… Dominiraju vanila i nešto karamela, bez ikakvog osećaja da se puši duvan. Sasvim dosadno i odvratno, ne ponovilo se. Taman kad sam hteo da odustanem, u drugoj trećini dolazi do nagle promene arome na suvu šljivu, ili neko drugo sušeno voće. Dim je postao gušći i ukus je bio sličan razblaženoj Scottish Mixture-u od MB. Ova se aroma onda produžila do samog dna žarnice, kada se konačno u tragovima pojavio i onaj fini “nutty flavour” koji se dobija kad se zapravo puši duvan. To sušeno voće je takođe širilo jaku, ali prijatnu aromu svojim dimom.

Previše blaga blenda neće nikog zadovoljiti. Generalno ne pušim jake duvane, pa mi se opet čini da bih mogao još bar dve ovakve da iskadim. Pretpostavljam da će se ljubiteljima danskih mešavina svideti ova varijanta. Ako se upoređuje sa standardnom ponudom u Beogradu, od nje je bolja, a i zaista je bolja od većine jako aromatizovanih mešavina koje sam imao priliku da probam. Imam utisak da bi potencijal duvana došao do izražaja u nekoj mešavini. Ovako, međutim, jedino što ga vadi je aroma sušenog voća koja ga čini manje dosadnim, manje monotonim, i manje slatkim. Sve u svemu, pored Amphore ili Navy Flake-a, ne bih ga ni pogledao ponovo.

Alanon

Oglasi


Brojač lulaša i budućih lulaša

  • 80,692 zainteresiranih

Podijelite ovu stranicu

Bookmark and Share

Oglasi

%d bloggers like this: