London Mixture

DN London Mixture

Skillfully blended Latakia with Virgina and Turkish. Pleasant aroma and a flavor never tiring.

Zemlja porijekla: Engleska
Sastav: virginija, latakija, turkish
Jakost: 3/5
Oblik: trakice
Pakiranje: limenka od 50g
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Sreća da će se ovaj duhan opet pojaviti, pa nije da stalno pišem o nekim duhanima kojih više nema.

Radi se o klasičnoj engleskoj mješavini sazrele (“matured”) virginije, orijentalnih duhana i naravno – latakije. Moram priznati da mi na “prvu loptu” nije legao, vjerojatno sam ga podsvjesno uspoređivao sa “My Mixture 965” i sa “Margateom”, ali to je kao da uspoređujete kruške i jabuke, dok mi je kasnije otvorio svoju pravu kvalitetu. Ovaj duhan je baš prava, ozbiljna, engleska mješavina, bez ikakvih dodatnih aroma i kao takvu je treba tretirati. To je virginija, nešto malo orijenalaca kojih bi za moj ukus moglo biti i manje jer duhanu daju jednu nepotrebnu “spicy” aromu i naravno – latakia. No nije jak kao recimo “Royal Yacht”, nego srednje jačine, ono što bi Keko rekao “taman”! Duhan je “čvrst”, ne mijenja aromu od početka do kraja, spreman je za pušenje čim se limenka otvori, gori ravnomjerno i poslije njega u luli staje samo malo bijelog pepela. Pravi je večernji duhan i duhan koji ćete rado zapaliti poslije obilne večere.

Ova mješavina nema nikakvih “skrivenih aduta u rukavu”, kao recimo 965-ica, koja pušenjem razvija okus lješnjaka i jednu slatkastu aromu. Toga kod ovog duhana nema. On je upravo ono što na limenci i piše.

Dakle da zaključim, to je duhan za ozbiljne i iskusne pušače lule, koji znaju procijeniti što je dobar duhan, iako bi mogao naći poklonike i među “mlađom” populacijom. No, moj je dojam da je to “ozbiljan duhan za ozbiljne ljude”, bez namjere da nekog uvrijedim.

Kad se ukaže na tržištu, a to bi trebalo biti do konca ove godine, preporučam da uzmete barem jednu limenku, pa da ga procijenite sami. S ovim duhanom nećete pogriješiti, to je sigurno – što na umu – to na drumu!

bayro

My Mixture 965

DN 965

For the connoisseurs of full-bodied tobacco. Choicest small Latakia impart a rich nutty flavor and coolness. Macedonia Bright is added for sweetness. The Brown Cavendish completes the blend that all confirmed pipe smokers love.

Zemlja porijekla: Engleska
Sastav: cavendish, latakija, oriental
Jakost: 4/5
Oblik: trakice
Pakiranje: limenka od 50g / rinfuza
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Dakle, prvi put sam se susreo sa ovim duhanom davne 1978. godine u Grožnjanu gdje sam radio kao jedan od voditelja međunarodnog kampa Muzičke omladine (koji i danas postoji). Kako je Trst bio blizu – 45 kilometara lagane vožnje, tako smo svaki čas bili u Trstu, što poslom, a što po vlastitom ćefu i guštu, budući da su carinici sa obje strane granice poznavali naš žuti kombi Muzičke omladine i nisu nam pravili probleme.

Oni stariji će znati, a mlađima na znanje, Trst je tada bio Eldorado za nas siromašne i svega željne Jugoviće. I tako sam ja malo-pomalo, svaki put kad bih otišao u Trst (a to je bilo maltene svakodnevno) sebi stvarao zalihu duhana jer u pokojnoj Jugoslaviji nije bilo ničeg vrijednog spomena. Tako sam si nakupovao i zelene i crvene Amphore i Erinmora i Troosta i hrpe aromatičnih duhana koje i danas kod mene bude onaj osjećaj kolačića Madelaine. No jednog dana mi je zapela za oko svijetlosmeđa limenka 965-ice koju mi je “moj” trafikant od srca preporučivao. I tako sam ja kupio svoju prvu limenku 965-ice. Koštala je nešto manje od 5000 lira, što je s usporedbi s ostalim duhanima bilo znatno skuplje. Mislim si ja, ako je toliko skuplji, mora da je i toliko bolji.

I došavši u Grožnjan, sa velikim nestrpljenjem i guštom sam otvorio tu limenku uz karakteristični sssssk…. i napunio svoju lulu. Hm. Nešto sasvim drugo nego aromatici koje sam do tada pušio. Doduše smrdio mi je na tamjan i izgorjele automobilske gume, ali s druge strane bio je sladak, davao je jednu aromu po lješnjacima, i što sam ga dulje pušio bio mi je sve bolji i bolji. Kasnije se razvio onaj legendarni retrogusto po latakiji (tek sam kasnije saznao što je latakija), lješnjacima i jedan neodređeni, ali slatakasti opojni okus. I tu se rodila ljubav između mene i 965-ice koja eto traje do dana današnjeg…

bayro

Nightcap

DN Nightcap

A rich flavoured smoking mixture for the evening with its period of relaxation and leisure.

Zemlja porijekla: Engleska
Sastav: Virginia, Latakia, Perique, Turkish
Jakost: 4/5
Način rezanja: trakice
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Dakle, poslije dugo vremena bio sam u prilici dokopati se ovog izvrsnog Dunhillovog duhana, i kako to biva kod tih duhana, nisam bio razočaran.

Dapače, bio sam vrlo ugodno iznenađen, bio mi je bolji nego što mi je ostao u sjećanju. Dakle radi se o tipičnoj Dunhillovoj “engleskoj” mješavini, sa dosta burleya, virginije i naravno latakie. To što se zove tako kako se zove, ne treba zbunjivati – duhan se može jednako dobro pušiti i navečer, kako mu ime sugerira, i ujutro kao prva lula, ništa se neće dogoditi…

Negdje izdaleka podsjeća na 965-icu, no samo podsjeća… Iako se radi o istoj “obitelji” duhana, Nightcap je aromatičniji, malo “jači” u aromi od 965-ice, no to nikako ne znači da se radi o “jakom duhanu” u smislu prženja jezika i ostalih osjetilnih senzacija takve vrste… Dakle, da zaključim za prvi put – sljedeća narudžba koja sutra ide, biti će sigurno 4 unce ovog fantastičnog duhana. Ovo je vrhunski duhan!

Ocjena 5/5

bayro

Royal Yacht

DN Royal Yacht

Truly a luxurious tobacco. Virginias are carefully conditioned to insure sweetness. They are added to rich, heavier and cooler Virginias. A unique flavor is added to the final blend to enhance the subtle and piquant aroma.

Zemlja porijekla: Engleska
Sastav: Virginia
Jakost: 4/5
Način rezanja: trakice
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Onaj koji oče da počne pušiti Dunhillove duhane prvo bi morao probati Royal Yacht jer po mom mišljenju ovaj duhan je osnova za ostale Dunhillove duhane.

Uvijek kad sam pušio MM965 ili Morning Mix pitao sam se što daje tim duhanima onaj dobar, sladak rahlo pikantan glavni okus , na kojem se šlepa latakija ili oriental. Okus mu je jedno dimenzijonalan no ne na slab način, samo okus se ne menja sa pušenjem nego ostaja skroz travnato sladak i pikantan.

Karakter mu je ko stari lisac, prve dvije trečine puši se lagano i ne udara u glavu a kad dođe do zadnje trečine počeo sam da tražim gdje mogu da sjednem. Ako ga pušiš jedan sat računaj da češ da sjediš i uživaš u nikotinu sljedeči sat.

Milo

Ultra Mild

DN Ultra mild

Low nicotine, flue-cured leaf blended with White Burley. Fermented then remixed and allowed to settle and mature before packing. The result is a smooth, mild tobacco, cool smoking with a distinctive taste and aroma.

Zemlja porijekla: Engleska
Sastav: burley, virginija
Jakost: 3/5
Način rezanja: trakice
Pakiranje: limenka 50g
Napomena: prestao se proizvoditi. Ako naletite na limenku, obavezno kupite.

Prvo – na limenci nigdje nema natpisa da su ga Švabe radili – vjerojatno potiče iz dobre, stare Engleske i očito se Dunhill vraća svojim izvorima… Sam duhan je “ready rubbed” – dakle flake duhan koji je razmvrljen i spreman za pušenje. Kada se limenka otvori, osjeti se miris sušenih smokava i još nečega – možda naračinog cvijeta ili kore, uglavnom “mediteranski” štih. Ovaj duhan uopće ni po čemu nije “mild” duhan, kako to sugerira njegovo ime. To je vrhunska mješavina burleya i crvene virginije koja je prošla proces dvostrukog prženja – “cavendish postupak”, pa nakon toga stiskanja da bi se dobio “flake” i na koncu smrvljen i spreman za pušenje.

Kao i svi vrhunski duhani – razvija svoju aromu od samog početka pa do kraja…Daje jednu posebnu – čokolada – lješnjak aromu sa stalno prisutnom aromom smokve u pozadini. Naravno, ovdje nema traga nikakvom umjetnom aromatiziranju – sve je prirodno, kako to i mora biti kod vrhunskih duhana. Pravi “englez” – naravno bez latakie.

Inače, za one manje sretne koji ga nisu bili u prilici probati – malo liči na Stoneheaven, samo je intenzivnije arome i okusa. To je srednje jaki duhan, ali ne peče jezik, no dobro, ja tu nisam neko mjerilo, s obzirom na pušački staž. Moja ocjena – čista petica! Duhan bez i jedne jedine mane!

Ocjena 5/5

bayro

Oglasi


Brojač lulaša i budućih lulaša

  • 80,692 zainteresiranih

Podijelite ovu stranicu

Bookmark and Share

Oglasi

%d bloggers like this: