Napomena: do Esotericinih duhana se prilično teško dolazi pa ako naletite na koju limenku, ne oklijevajte.

And So To Bed

Esoterica - And So To Bed

Finest grade Virginia and Maryland type tobaccos are carefully aged and blended with Greek Oriental leaf and top-grade Cyprian Latakia. The blend is then specially processed and additionally matured to produce a mellow full strength smoke with rich flavor and unique aroma.

Zemlja porijekla: Velika Britanija
Sastav: virginia, latakia, oriental, maryland
Jakost: 3/5
Način rezanja: trakice
Pakiranje: limenka 50g

Pod Esotericin brendom dolazi nam još jedna odlična mješavina. Moram priznati da me je malo zbunio naziv “And so to bed” jer implicira snažan,večernji duhan što ovaj nije. Na početku lule latakija nježno ispušta svoju aromu ali je ipak dominantna. Nakon trećine lule duhan poprima punu aromu. Dolazi do izražaja virginijska baza slatko zemljanog okusa, tipična za Esotericu, koja tvori temelj odličnog Stoneheavena i Tilburyja. Potpomognuta latakijom tvori blago kremastu aromu, laganu ali aromatičnu.

Duhanu ustvari i pristoji ime “A sada na počinak” jer je dovoljno blag da nas opusti prije spavanja, a opet dovoljno aromatičan da zadovolji nepce nakon cijelodnevnog “bombardiranja” okusima i mirisima. Duhan je još jedna u nizu sjajnih latakijskih mješavina punog okusa na bazi izvrsne virginije. Odličan duhan. Među latkijama mu dajem peticu.

Ocjena: 5/5

Hole

Margate

Esoterica Margate

A classical English mixture done in the “old style” of many of the fine tobaccos that have now disappeared from the market place. Choice Orientals and generous quantities of premium Cyprian Latakia keynote this rich, full bodied blend. A well balanced, robust and eminently satisfying smoke.

Zemlja porijekla: Velika Britanija
Sastav: latakija, orijental
Jakost: 3/5
Način rezanja: trakice
Pakiranje: limenka 2 unce

Definitivno se potvrdila stara istina da po ljeti i ljetnoj žezi (a ovdje je kanikola od kad sam došao) najbolje “legnu” latakijski duhani (svi No. 2. i ostali aromatici se odmaraju do jeseni).

Prije odlaska na more, Keko me obdario jednom limenkom ove krasote koja je kod njega odležala najmanje dvije godine i sada je štedljivo pušim, kao “prvu jutarnju” i “za pred spavanje”.

Duhan proizvodi Esoterica sa Kanalskih otoka koja je izbacila hrpu odličnih duhana – sjetite se samo “Stoneheavena”, “Penzića” ili “Dunbara”. Ovo je pravi, klasični Englez kakvih je danas sve manje i manje, no receptura gospodina Germaina i sinova je fantastična! Slatka svijetla virginija, nešto malo Kentuckya i naravno latakije (na limenci piše ciparska, ali ne bih se kladio da nije u pitanju sirijska!) i to negdje 20, 25 posto, ne više ali “taman”. Duhan je rezan sitnije nego recimo 965-ica, no od pripaljivanja pa do zadnjeg dima zadržava istu aromu slatke virginije i latakije. Kentucky je tu da čitavoj stvari dade jedan malo “spicy” okus, no daleko od toga da će vas ova mješavina ugristi za jezik, iako je sitno rezana i sadržava Kentucky.

Dakle onaj tko želi uživati u pravom, klasičnom, dosta laganom, a opet aromom bogatom Englezu – neće se prevariti naruči li koju limenku ove krasote, pa taman riskirao i da carinu plati!

Ocjena 5/5

bayro

Stonehaven

Esoterica Stonehaven

A marriage of air-cured leaf and Burley with selected dark Virginia. Hard pressed and aged to produce brown flakes with dark undertones. A traditional English flake favored by experienced pipe smokers.

Zemlja porijekla: Velika Britanija
Sastav: burley, virginija
Jakost: 3/5
Način rezanja: flake
Pakiranje: vrećica 2 unce / 8 unca

Radi se o klasičnom engleskom flake duhanu koji dolazi dosta “mastan” i “vlažan”, pa ga treba ostaviti dan, dva da se malo posuši. Nije preporučljivo puniti ga po “Mac Barenovoj” metodi, nego smrviti ga i lulu napuniti normalno, kao s drugim duhanima.

Inače, miriši po smokvama i čokoladi, i po još nekom, zasad nedefiniranom slatkom voću… Prilikom pušenja razvija bogatu, punu aromu, slatku, gustu, “kremastu” koju zadržava cijelo vrijeme – nema “varijacija” prilikom pušenja. Teško bih ga stavio u aromatike, prije u engleske duhane, ali bez latakije. Uglavnom, odličan duhan.

bayro

Tilbury

Esoterica Tilbury

Zemlja porijekla: Velika Britanija
Sastav: burley, virginija
Jakost: 3/5
Način rezanja: trakice
Pakiranje: limenka 50g, vrećica 8 unca

Ljubitelji virginije će ovdje doći na svoje. Za virginiu tipičan slatkast okus nježnih tonova uz popriličan nkotinski kick. Esoterica je i ovdje odradila odličan posao.

No, krenimo od početka. Kad se otvori limenka, tu je poznati slatkasti vonj virginijskih duhana uz dodatak burleya. Duhan je rezan na dugačke svilenkaste niti i poprilično je vlažan pa mu je dobrodošlo sušenje u kutiji od cipela ili nečem sličnom iako se uz pažljivo punjenje i lagano uvlačenje puši bez problema.

Nakon prve trećine lule, duhan poprima punu aromu. Zemljano-slatkasta aroma se poigrava i kao da propitkuje jezik i nepce. Gori punim dimom koji je aromom i snagom prozračan i nježan, aroma je stalna sve do dna lule. Ono što nije tipično za ovakvu vrstu duhana, barem prema mojim iskustvima, je nikotinski kick. Pošto je duhan lakše do srednje snage dima, a i arome, malo me je prevario. Navalio sam na lulu uvlačeći kao sivonja želeći što više te nježne i slatkaste arome, a duhan se poigravao sa mnom kao djevojka sa mladićem, vabeći me, pružajuci mi taman toliko da se zapalim, a da me ne zadovolji i ne nestane čarolije. Onda je usljedio nikotinski udarac i malo me zanjihalo.

Poznavatelji Stoneheavena će odmah prepoznati zemljanu aromu koja je bazna u svim Esotericinim mješavinama. Duhan se jednostavno puni, gori pravilno i ostavlja iza sebe samo sitan bijeli pepeo. Jedini je problem vlažnost ali uz malo strpljenja i to se jednostavno rješava.

Gospodin Germain i sin kao da ne mogu pogriješiti. Dokaz da se trudom i strpljenjem može stvoriti duhan kojem da bi bio dobar ne treba dodavati kojekakve arome, suplemente i, ne daj bože, kemiju i slične gadosti. Isključivo kvalitetan list, iskusan blender i predanost poslu koji se radi. Poruka svima nama u ovo ludo ubrzano vrijeme kada lako iz fokusa izgubimo prave, univerzalne vrijednosti.

Ocjena: 5/5

Hole

Oglasi


Brojač lulaša i budućih lulaša

  • 80,692 zainteresiranih

Podijelite ovu stranicu

Bookmark and Share

Oglasi

%d bloggers like this: