Barbary Coast

GLP barbary coast

The finest cube-cut Burley, chosen for its deep, nutty flavors, forms a robust foundation for this sophisticated blend. Rich, red Virginia tobaccos are added for their subtle sweetness and complexity, while the unique spice of Perique provides added dimension. A delicate kiss of Brandy polishes the blend to a perfect finish. Barbary Coast is delightfully satisfying, with hints of black walnut, dark chocolate, and dried fruits. The perfect “all-day” smoke!

Zemlja porijekla: Amerika
Sastav: burley, virginija, perique
Jakost: 3/5
Oblik: trakice
Pakiranje: limenka 2 unce
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Već neko vrijeme, kada se zamorim svih “engleza” sa latakijom koje pušimo (koliko god to zvučalo svetogrđe) zaželim se i nekog aromatičnog, ne-latakijskog duhana. I tako sam posljednji put od Ritcha naručio Barbary Coast od GL Peasea.

Dakle, kao mali uvod, moram priznati da još od GLP-a nisam pušio loš duhan, samo vrlo dobar i odličan. Ovaj Barbary Coast je vrhunska mješavina crvene virginije, burleya i periquea koji cijelo vrijeme “lebdi” tu negdje.

Kada se limenka otvori, osjeti se dosta intenzivan miris finog konjaka koji ostaje prisutan cijelo vrijeme pušenja i ne ishlapi ako se limenka ne popuši kroz tjedan dana… Da i još nešto važno, ne treba duhan sušiti, odmah se može pušiti – taman je kako treba, za razliku od “Frog Mortona”, koji je dosta vlažan kad se otvori i treba se sušiti.

To je zapravo dosta robustan, a opet blag duhan sa notom već spomenutog konjaka, crne čokolade i kandiranog voća. Odlično je da duhanu ne treba pola lule da dobije punu aromu i tu svojstvenu “gustoću” već je ta odlična slatka aroma prisutna od prvog dima, pa do kraja lule, s tim da negdje pri polovici pušenja aroma konjaka postaje intenzivnija (a radi se zapravo o periqueu koji razvija svoju spicy aromu).

Odličan za večernje, tzv. “dugo” pušenje, jer se neće ugasiti, dapače, što se sporije puši, to je bolji i aromatičniji. Jedina zamjerka mu je da nekako čudno sagorijeva – pokušavao sam sve i svašta, no uvijek nekako intenzivnije gori prema sredini, dok sa strane ostaje nesagoreni dio i zbog toga mu dajem ocjenu manje.

Ocjena: 4/5

bayro

Charing Cross

GLP Charing Cross

Charing Cross is a traditional Balkan style blend of fine Virginia leaf, richly seasoned with smoky Cyprian Latakia, and spiced with the exquisite and exotic tobaccos of the orient. This is the one for Latakia lovers. Hints of roasted cocoa beans, orange zest, green pepper and campfires. This is the big one – fuller than Blackpoint, and a little less sweet.

Zemlja porijekla: Amerika
Sastav: virginija, latakija, orijental
Jakost: 4/5
Način rezanja: trakice
Raspoloživo pakiranje: limenka, 2 i 8 unci
Mjesto kupnje: 4noggins

Evo jednog Peaseovog balkanca iz “Classic Collection“. Dosta orijenta i latakije (ali ne previše), ima i perique-a. Rekao bih ozbiljan kompleksan, zaokružen, pikantan, ne preterano kremast duvan. Blago gorkast, na sredini postaje i blago slatkast, pa se ta dva ukusa prepliću. Poznati zemljani se vremenom pojačava. Povremeno sam osetio neke biberaste i citrusne arome, ali samo u tragovima.

Interesantno je da ga mnogi uporedjuju sa BS-om, a daju mu i velike preporuke za odležavanje bar šest meseci. Za poređenje, meni je prvo pao na pamet FMOB na steroidima… A da nema tu prijatnu gorčinu, približio bi se i 965-ici koja je ipak značajno finije i “čipkastije“ izbalansiranog ukusa.

Savršeno se slaže uz Twinings-ov English Breakfast tea sa nekoliko kapi mleka. Legao mi je odlično i trudiću se da ga uvek imam na polici.

Beluga

Maltese Falcon

GLP Maltese falcon

Stylish, dark and alluring. Generous quantities of Cyprian Latakia are blended with matured Red Virginias, exotic orientals, and just a little bright flue-cured leaf to offer a deep, full-bodied yet silky smoke with an intriguing sweetness, enhanced by a discreet and mysterious spice. Maltese Falcon possesses an exquisite balance – a wonderful all-day English style mixture.

Zemlja porijekla: Amerika
Jakost: 2/5
Sastav: virginija, latakija, orijental
Način rezanja: trakice
Pakiranje: limenka 2 i 8 unci
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Fina virginia sa dosta latakie za zanimljivost. Možda najkraći opis koji mogu smisliti je frog morton bez slatkoće. S obzirom na kratki opis, da li ga se isplati zgrabiti ako već imate Žapca? Odgovor bi bio da.

Žabac se puno češće nađe u mojoj luli, no nekad jednostavno me uhvati želja baš za Sokolom. Količinski gledano, odkad sam nabavio Falcona sam potrošio oko 100 grama, Žapca, te oko 30 grama Sokola. No u tim situacijama kada mi se baš Sokola želi mi je predrago što ga imam.

Raznolikost je začin života.

foksieloy

Odyssey

GLP Odyssey

Odyssey is huge – the biggest of the Pease blends. It’s loaded with Latakia and harmonized by exotic Orientals. Wonderful red and jet-black stoved Virginias provide a perfect counterpoint.

Zemlja porijekla: Amerika
Jakost: 3/5
Sastav: virginija, latakija, orijental
Način rezanja: trakice
Pakiranje: limenka 2 i 8 unci
Mjesto kupnje: 4noggins

Evo upravo sam poceo upušavati Dunhillicu, pa napunio 3 lule Odysseyom da probam. S obzirom da sam jos uvijek prehlađen, uzimam sve sa velikom rezervom. Ovo je tipična engleska mješavina, tamna latakija, virginija i balkan. Neki ga proglašavaju nasljednikom Balkan Sobranie 759. Ne znam, nikad nisam pušio taj KULTNI duhan , niti nikad na žalost neću. Treba uzeti za početak par stvari u obzir. 1.ja sam prehlađen, 2. taman sam popušio lulu Davidoffa Royalty, 3. praktički prvi put pušim lulu bez filtera, 4. duhan je dosta mokar, možda bi se trebao osušiti 5. ovo je tek prvo pušenje i to trećinu lule. Kad se sve to uzme u obzir, zasad mogu doći samo do dva zaključka. 1. Duhan užasno teško gori, pod time mislim da ga treba nonstop paliti, 2. prvi dojam je dosta bolji nego Davidoff Royalty. Više od mene nakon par popušenih luli.

Update:
Prehlada je malo prošla i rekoh ajdmo probat ponovo. Moram priznat da me je ugodno iznenadio, izvanredan duhan, snažan i pun, ne peče jezik, kremast onako ma sve super. Nimalo kiselkast kao Mac Baren (moje mišljenje) jedino kaj ga treba puno potpaljivati i lagano pušiti, nije duhan za cijelodnevno pušenje, ali ga zapaliti u toplini doma uz neku knjigu ima svaku moju preporuku.

dean

Oglasi


Brojač lulaša i budućih lulaša

  • 80,692 zainteresiranih

Podijelite ovu stranicu

Bookmark and Share

Oglasi

%d bloggers like this: