Ennerdale Flake

GH Ennerdale flake

Zemlja porijekla: Engleska
Sastav: virginija (96%), burley (4%)
Jakost: 3/5
Oblik: dugački flake
Pakiranje: rinfuza
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Lakeland je regija u Engleskoj u kojoj obitava klan Gawithovih i proizvodi duhan za lule i burmut. Oba brenda koja danas poznajemo (Gawith & Hoggarth i Samuel Gawith) potječu od Samuela Gawitha I. čiji su se potomci svojedobno podijelili. Oba brenda koriste sličnu „Lakeland aromu“ koja je postala njihov zaštitni znak (u nekim duhanima je jače, a u nekima slabije izražena), a koja potječe još iz vremena kada su proizvodili isključivo burmut. Ta aroma se odlikuje notama limuna, klinčića, cvijeća i podsjeća na fini parfem. Ne možete zamisliti o čemu je riječ ako niste pušili neke njihove začinjene duhane jer je miris neusporediv s onim groznim danskim i jeftinim američkim duhanima. Uistinu je specifičan.

Ennerdale flake dolazi u rinfuzi u obliku flake-a dugačkog 15 cm. Na slici se vidi flake klasične duljine jer sam ga zaboravio slikati prije skraćivanja. Riječ je o kvalitetnom lišću kojeg je potrebno dobro prosušiti prije pušenja.

Potrebno je dosta pripaljivanja i pažnje jer ugriza ukoliko požurite. Ako imate lulu posvećenu aromaticima, iskoristite je jer Ennerdale ostavlja svoj trag čak i u morti neko vrijeme.

Ovo je jedan od rijetkih duhana koji imaju jednaku aromu u vrećici i u luli. Virginia pleše u pozadini, a burley je tu isključivo radi svog svojstva izvrsnog upijanja toppinga odnosno preljeva. Miris podsjeća na limun, klinčić i rogač. Nije u pitanju nikakav loš kemijski preljev koji je stavljen u svrhu skrivanja lošeg duhana. Duhan je vrlo kvalitetan, a aroma specifična. Definitivno je riječ o duhanu koji se ili obožava ili mrzi. Meni nije legao iako mi je miris doista poseban.

Ako niste, isprobajte ovaj ili neki drugi duhan s tradicionalnim začinima iz okruga Lake. Doista je riječ o posebnom mirisu i aromi. Žene će sigurno uživati u mirisima koji dopiru iz vaše lule.

Ocjena: 2/5

abudimir

Kendal Gold

GH Kendal Gold

This traditional Kendal blend is comprised of all light Virginias in a shag cut. Finer cut pipe tobacco, easy burning.

Zemlja porijekla: Engleska
Jakost: 1/5
Sastav: virginija
Način rezanja: sitne trakice
Pakiranje: rinfuza

Ovaj duhan je prije bio poznat kao Kendal’s Light no izgleda da Ameri popizde kada se duhan i light koristi u istoj rečenici pa je preimenovan u nešto što neće korumpirati mlade amere i odvući im pažnju od prežderavanja u McDonaldsu i mržnje prema arapima.
Fotku sam baš sam napravio, sve slike na netu su dosta svjetlije i žutije nego što je duhan u stvarnosti nakon što se malo posuši i odleži, pa da nebudete zavarani.

Čista Virginia, prirodno slatkasta i subtilnog okusa. Mora se pušiti jako oprezno, ni na tren jače nego minimum potreban za gorenje inače ostane bez okusa. Brat mi svaki čas zdipi malo i zarola u cigaretu i kune se da je u cigareti preodličan duhan. U luli pak mi je preslab malo. Sam po sebi je fin ali za cijelo punjenje u bilo čemu osim u lulama malih žarnica postane dosadan nakon nekog vremena.

Ono u čemu je pak odličan, to je kada želite blendati sa drugim duhanima. Ili u njega dodajte neku finu latakiju (u malom omjeru, inače latakija sve preuzme) ili njega dodajte u malim količinama u duhan sa kojim imate problema sa gorenjem, ili većim količinama u duhan koji vam je prejak, i možete dobiti impresivne rezultate.

Kao čisti duhan za pušenje: 2/5;  kao blending duhan: 4/5

Ocjena: 3/5

foksieloy

Rum Flake

GH Rum flake

The ‘Christmas cake’ of all our tobaccos. A very rich, sweet fully flavoured blend. The main feature is the high proportion of naturally sweet sun-cured tobaccos in the blend – over 40% Only 30% Virginia leaf, with the rest of the blend coming from burleys and Dark-air cured contribute to a strong, but rewarding smoke. The whole blend is cased in maple sugars to further enhance the natural sweetness of the sun cured leaf and then rounded off with a dash of rum.

Zemlja porijekla: Engleska
Jakost: 3/5
Sastav: burley, virginija
Način rezanja: razlomljeni flake
Pakiranje: limenka 50g

Božićni kolačić? Nema šanse ako se mene pita.

Naime, ovo je jedan od duhana koji ima vrlo primamljiv opis ali stvari su, nažalost, bitno drukčije nakon što se napuni u lulu i pripali. Namjerno kažem nažalost jer u pravilu preferiram slađe duhane što kod ovog nije slučaj, za nekoga je to možda plus, za mene nije. Ispočetka sam ga imao namjeru svrstati među aromatike, ali sa tom skupinom ga veze poprilično mala i jedva zamjetna nota ruma.

Dakle, nakon otvaranja limenke osjeti se dosta jak miris suhih smokava (vjerojatno burley) pomiješanih sa malo ruma, doslovno tako. Ne može se reći da je sladak, koliko god se pažljivo i lagano povlačilo ta obećana slatkost ostaje daleko u pozadini, prevladaju je neka vrsta gorčine pomiješane sa aromom ruma, podsjeća malo na kakao.

Po nivou jačine bih ga svrstao među srednje jake do malčice jače duhane, mislim da bi bio izvrstan za lulaše sa puno staža koji već imaju “drvene” jezike. Ono što me je iznenadilo od samog početka je ogromna količina dima koji se oslobađa dok se puši Rum Flake, nešto nevjerojatno, zaista. Sukladno prije navedenom, room note može biti ocijenjen kao podnošljiv.

Prilikom pušenja ponaša se čisto korektno, lijepo i postojano gori, nema potrebe za puno dodatnih pripaljivanja, hladan dim, sve pohvale i preporuke za onoga tko misli da bi mu se takav duhan svidio što se tiče arome i okusa…

Mali prigovor bih imao još na oblik limenke ali to je generalno poznato. Ove četvrtaste se vrlo brzo deformiraju i ne brtve dobro. Preporučljivo ga je čuvati u nekoj drugoj posudi bez prisustva zraka.

grga

Oglasi


Brojač lulaša i budućih lulaša

  • 80,692 zainteresiranih

Podijelite ovu stranicu

Bookmark and Share

Oglasi

%d bloggers like this: