HH Highland Blend

McB Highland blend

Fully matured Virginias, Ready Rubbed Burleys, Latakia and a touch of Fire-cured Cavendish is the recipe. We added one of the world’s finest 30 year old Scotch whiskies, Glenfarclas. The natural flavors from the tobacco and the delightful taste of the Scotch marry perfectly, so when smoked you experience the mellow taste and subtle smoky note of the tobaccos combined with the overtone of a fine scotch.

Zemlja porijekla: Danska
Sastav: burley, cavendish, virginija, latakija
Jakost: 3/5
Oblik: trakice
Pakiranje: limenka 100g
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Meni kad otvorim limenku miriše na smokve, prvo što se vidi kad se otvori limenka je raznovrsnost duhana po obradi, ima krupnih komada nerazmrvljenih flekova + svašta čeg bi se našlo u plumcakeu + mnogo više latakije nego u plumcakeu, ali opet premalo latakije da bi ga se prozvalo pravim latakijskim duhanom.

Ovi krupni flake komadi ako se ne razmrve u maloj luli daju raznovrsnost okusa kako lula gori po redu, a u većim lulama daju jedno bogatstvo okusa koje se pojačava kako lula gori.

Sve skupa fina i nimalo dosadna mješavina, može ostati u mojoj rotaciji.

Darko

Mixture: Scottish Blend

McB scottish blend

A Scottish blend, made from ready rubbed, matured Virginia and golden brown Burleys, to which Cavendish and loose Virginia has been added. A mild and light aromatic blend.

Zemlja porijekla: Danska
Sastav: burley, cavendish, virginija
Jakost: 2/5
Oblik: razlomljeni flake
Pakiranje: vrećica 50g, limenka 100g
Mjesto kupnje: Havana shop Zagreb

Duhan je kupljen u limenci od 100 grama. Miris duhana u limenci podsjeća na travu, preciznije na sjeno. Što zbog stvarnog doživljaja, što zbog psiholoških učinaka podnaslova (Scottish blend), usput zamišljam škotske planine. Sve u svemu, divan miris.

Vlažnost je primjerena MacBarenu: duhan nije jako vlažan kako im duhani znaju biti, ali bilo bi ga dobro ostaviti da se malo posuši prije pušenja. Oblik duhana je između klasičnih rezanaca i poluflake-a, lijepo sprešan. Ja sam ga istrgao i tako ga držim u limenci da malo izgubi na vlažnosti. Preporučam malo rahlije punjenje, što zbog flake-a, što zbog vlažnosti. Ostavlja lijep okus u ustima, ali ga treba pušiti krajnje oprezno jer grize za jezik ako ga podcijenite. Ipak je to Mac Baren…

Ovo mi je nekako najdraži MacBarenov duhan od njih 6-7 što sam ih probao. Međutim, kao što rekoh, morate mu posvetiti punu pažnju da vas ne uhvati na spavanju.

Ocjena: 3/5

abudimir

Navy Flake

McB navy flake

A mild flake blended from the finest Burley tobaccos with added ripe Virginias and Cavendish. Navy Flake is light burning, making the lighting of the pipe very easy.

Zemlja porijekla: Danska
Sastav: burley, cavendish, virginia
Jakost: 3/5
Oblik: flake
Pakiranje: limenka 50g / 100g
Mjesto kupnje: Havana shop Zagreb

Danas sam zapalio ovaj, relativno lako dobavljiv u HR, duhan nakon dugo vremena pa odlucih napisati poneku.

Dakle, idemo prvo o doživljaju nakon što se otvori lijepo dizajnirana limenka; opet lijepo, flakeovi srednje širine i smeđe boje prošarani tamnijim i svjetlijim dijelovima, prekrasno posloženi u limenci. Miris koji se počne širiti iz otvorene limenke podsjeća na miris meda i sušenih smokava (poput Scottish Mixture od istog proizvodjaca) pomiješanog sa malo ruma i “izaziva” na punjenje lule.

Način punjenja ovisi o osobnim preferencijama ali ja to volim malo iskidati pa ubaciti u lulu (ne pretjerivati jer se prilikom punjenja širi) koliko stane bez korištenja sile. Nakon par dimova sve dođe na svoje mjesto i puši se dalje poput bilo kojeg drugog “normalno” rezanog duhana.

Prvi dim, što reći; ukoliko ga se nježno i polagano pućka nagradit će nas slatkoćom kao rijetko koji duhan što mene osobno oduševljava. U pozadini se osjeti blaga nota ruma a čitao sam da neki osjete i okus lješnjaka, radi burleya koji je također sastavni dio ove, po meni, odlične mjesavine. Okus je kroz cijelu lulu sladak i lijepo zaokružen, rekao bih srednje jačine. Mora se znati da su jezikogrizci uvijek negdje u blizini kad je Mac Baren u pitanju tako da preporučam polako i pažljivo pušenje da ne bi došlo do kontra efekta.

Osobi poput sebe bih preporučio pušiti duhan iz naslova isključivo u trijeznom stanju. Room note prilikom pušenja je od strane nepušača ocijenjen kao “nije loš”, dakle, podnošljiv.

Namjerno sam ga svrstao medju ostale jer mi jednostavno nije dovoljno aromatiziran (osim ruma u tragovima) da bi pripao aromaticima tako da sam misljenja da nisam pogrijesio. Duhan je vrlo dobar, nije nešto za čim bih plakao kad bi se prestao proizvoditi ali dok ga ima na policama naših trgovina uvijek će mi biti “tu negdje” i čekati da ga pripalim.

Grga

Original Choice

McB Original Choice

Zemlja porijekla: Danska
Sastav: burley, virginija
Jakost: 1/5
Oblik: grubo rezan
Pakiranje: vrećica 40g / limenka 100g
Mjesto kupnje: Havana shop Zagreb

Jedan od novijih Mac Barenovih duhana, pakiran u vrećice od 40 grama. Mac Baren ga je sam proglasio odlčnim duhanom za početnike, no ne bih se baš složio. Radi se o doduše blagom duhanu, ali vrlo uravnoteženog, zrelog okusa, koji podsjeća na mješavinu burleya i smrvljenog cavendisha pa će i stari lisci imati u čemu uživati. Čak i najokorjeliji nepušački fašisti priznaju da im miris (room note) ne smeta, dapače da im je ugodan.

Pakiranje je za 40 grama možda malo preskupo, no duhan je u svakom slučaju vrijedan svoje cijene – ugodan i pušaču i okolini – za razliku od recimo engleskih mješavina koje pušačima odgovaraju, ali okolini smetaju (uostalom kao i cigare).

Bayro

Plumcake

McB Plumcake

A mixture of fully ripe Virginia tobaccos, sliced, cask mellowed Burley tobaccos, dark spicy Cavendish and just a touch of Latakia. To give Plumcake an elegant aroma the blend has been flavoured with aged Jamaica Rum.

Zemlja porijekla: Danska
Sastav: burley, cavendish,virginija, latakija
Jakost: 2/5
Oblik: trake
Pakiranje: vrećica 50g / limenka 100g
Mjesto kupnje: Havana shop Zagreb

Upravo pušim ovaj divni duhan i malo sam ljut na samog sebe šta sam ga zapostavio otkad sam nabavio “likarije” s većim postotkom latakije. Odlično mi ide uz čašu domaće blatine.

Kupio sam ga u duty free shopu, skupa s MB Modern Mixture (moja prva dva duhana), 8 eura za limenku od 100 grama… valjda će mi dostajat do sljedećeg putovanja. Kad sam ga tek kupio, griza mi je jezik, što zbog mog neiskustva, što zbog vlažnosti duhana. Sada, nakon 2 godine “ležanja”, novih lula, savjeta dobrih ljudi na ovom forumu – duhan, koji će uvik imat misto u mojoj rotaciji.

Iako spada u grupu aromatika, svidit će se i “aromatik skepticima”. Nije sladak ni previše aromatičan, male naznake ruma. Za sve ljubitelje latakije, neka vas ne obeshrabri natpis na limenci just a little Latakia. Kako je i poštovani Bayro rekao, ako se polakše vuče, osjeti se latakija i potpuni užitak ovog duhana.

Matko

Stockton

McB Stockton

A spun tobacco, cut in small birds eyes. A very special, mild and cool smoke. The natural sugar content of the ripe Virginia tobaccos gives Stockton a slight sweetness. Unsweetened Cavendish made from smoked dark-fired Kentucky tobaccos has been added, giving a piquant taste. As a result, the tobacco is slightly bitter and rounded in taste.

Zemlja porijekla: Danska
Sastav: cavendish,virginija
Jakost: 3/5
Oblik: kovanice
Pakiranje: limenka 100g
Mjesto kupnje: Havana shop Zagreb

“Doajen” među Mac Barenovim duhanima. Počeo se proizvoditi još 1953. godine i još danas se proizvodi. Kako i piše na kutiji duhan je “spun cut”, dakle duhan koji su mornari nosili na duga putovanja morem i motali ga u “užad” da bi ga kasnije rezali i žvakali ili pušili u lulama. Tako je duhan u takvom obliku mogao izdržati duga prekooceanska putovanja bez da gubi svoja prvobitna svojstva. No kasnije je postao popularan i među ostalim “kontinentalnim” pušačima lule i održao se do danas. No dosta povijesti.

Već sama činjenica da je duhan već preko pola stoljeća u proizvodnji govori o njegovoj kvaliteti. Kada se otvori, duhan je spreman za pušenje, dakle niti presuh, niti prevlažan, osjeti se miris ketchupa no već prilikom punjenja taj miris nestaje i nema te arome niti u tragovima prilikom pušenja.

Duhan je prema sastavu virginija i to tzv. Kentucky virginija i tzv. crvena virginija i naravno nešto malo cavendisha da cijeloj mješavini dade jednu diskretnu slatkastu notu, koja tijekom pušenja ne postaje otužna. Jednako tako, a što je kvaliteta samo vrhunskih duhana, od početka do konca pušenja duhan ne mijenja okus, a ako se pravilno puši (dakle polako, bez brzog povlačenja), cijelo vrijeme ostaje taj ugodni slatkasti prirodni okus odlične virginije i cavendisha.

To nije aromatik u “danskom” smislu, iako se radi o danskom duhanu, prije bi spadao u “engleze bez latakije”, ali s obzirom da je Mac Baren, stavio sam ga u ovu podkategoriju. Stockton je ozbiljan duhan, nije to neka slatka danska ili nizozemska mješavinica.

Preporučujem ga iskusnijim pušačima kada se zasite latakije i svojih “defaultnih” duhana. Osobno se ne opterećujem što je “spun cut” – ne radim kapelicu…već ga razmrvim i punim lulu kao i svaki drugi duhan. Odličan večernji duhan, kada vam se baš ne puši neka latakia, a niti neka slatka mješavinica. Cijena 62 kune, ako ga nađete…

Dakle uz Navy Flake, Latakiu Blend, Scottish Blend, Mixture – prva liga Mac Barenovih duhana. Još jednom – preporučujem ga iskusnijim pušačima, jer nije “bezazlen” kako se čini na prvi dim.

Ocjena: 5/5 (i zbog kvalitete i zbog cijene)

Bayro

Virginia No.1

McB Virginia No1

A ready rubbed tobacco, manufactured from a selection of choice, ripe Virginia tobaccos, which gives Virginia No.1 a mild, sweet smoke.

Zemlja porijekla: Danska
Sastav: virginija
Jakost: 2/5
Oblik: grubo rezan
Pakiranje: vrećica 50g / limenka 100g
Mjesto kupnje: Havana shop Zagreb

Evo da i ja kažem svoje mišljenje o ovom duhanu. Kupio odmah limenku od 100g jer nije bilo manjeg pakiranja.Vrlo dobar duhan, na početku možda malo presladak al sam ubrzo shvatio i zašto. Dva puta u tri dana sam izgorio jezik, šta ti je neiskustvo.

Poslije kad sam malo usporio tek tad sam otkrio kako je ovo u stvari odličan duhan, sladak taman koliko treba bit. Jedina mana šta nema nikotina koliko bi ja htio al to je već u meni problem a ne u duhanu.

Preporuka početnicima koji ne vole aromatike, poput mene, samo stvarno treba pazit jer izgori jezik dok si reka keks.

Mortimer

Oglasi


Brojač lulaša i budućih lulaša

  • 80,692 zainteresiranih

Podijelite ovu stranicu

Bookmark and Share

Oglasi

%d bloggers like this: