Connoisseur’s Choice

PET Connoisseur's choice

A satisfying, spicy and aromatic blend of Black Cavendish, Golden and Red Virginia, mixed with luxury broken flake. The aromatic recipe of Tropical fruit, Vanilla & Rum make this blend smooth and very pleasant.

Zemlja porijekla: Irska
Jakost: 1/5
Sastav: Virginia, Black Cavendish
Način rezanja: trakice
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: Havana Shop Zagreb

Connoisseur’s Choice je prvi duhan iz Petersenove kolekcije koji sam isprobao. Odlučio sam mu posvetiti pažnju prije nego probam Irish Oak.

Iz limenke me, nakon otvaranja, pogodio me jedan voćni miris kroz koji se osjetila natruha nekakve kisele note. Ista kisela nota, samo mnogo izraženija i pomalo neugodna, me je dočekala i kod otvaranja Irish Oaka. Kako su mi se oba duhana pričinila podosta vlažna, prebacio sam ih u staklenke i ostavio ostavio otvorene da se malo prosuše.

Nakon sušenja je duhan mirišao na mješavinu voća natopljenu rumom. Podimio sam 2 lule, oba puta u Salvatorici iz početničkog kita i moram priznati da mi se duhan svidio od prve. Duhan gori lijepo, daje gusti dim uz jedan ugodan room note (cura approved).

Sama aroma se sastoji od jednog slatkog voćnog napada na jezik kojeg postepeno preuzima duhanski štih. Rum sam doživio tek rolanjem dima i ispuštanjem kroz nos. Također sam primjetio nekakvo blago peckanje za jezik, nakon pola popušene lule, koje ne bih povezao s ugrizom za jezik jer je osjećaj bio potpuno drugačiji. Prije bih rekao da je nešto iz blenda dalo svoj šus u nekoj većoj mjeri.

Moja “pr”ocjena: dobar upgrade s Original Choicea, nudi malo kompleksniji doživljaj.

Rob590

De Luxe Mixture

PET Deluxe mixture

This Black Cavendish Aromatic is a selection of matured Virginia tobaccos from Brazil and Africa blended with a loose cut mellow Black Cavendish. A tasteful flavour consisting of Vanilla, Walnut and Honey has been added.

Zemlja porijekla: Irska
Jakost: 1/5
Sastav: Virginia, Black Cavendish
Način rezanja: trakice
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: Havana Shop Zagreb

Što se pak tiče De luxe Mixture, radi se o laganom ljetnom aromatiku koji je “all day smoking”, (malo liči na Sunday’s Fantasy) ali najbolje paše ujutro uz prvu kavu, (što upravo i sam činim). Možda će se nekom učiniti “dosadnim” ili “ravnim”, no to je samo prvi dojam. Dajte ovom duhanu drugu i treću priliku ako vam ne legne iz prve (meni je legao!) i oduševiti će vas.

Jedina mana je naravno – cijena; 65 kuna limenka od pedeset grama. No s druge strane kutija boljih cigareta koju odlikaš spraši u jedno jutro košta preko dvadeset kuna…

No, ako ste u prilici, probajte ovaj duhan, ja ga toplo preporučujem!

Bayro

Old Dublin

PET Old Dublin

This mixture is based on the cool, smoky aroma of Cyprian Latakia with Golden Virginia and sweet Greek Oriental Basma grades.

Zemlja porijekla: Irska
Jakost: 3/5
Sastav: virginija, latakija, orijental
Način rezanja: trakice
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: Havana Shop Zagreb

Ovako, prvo što se nakon otvaranja osjeća je specifičan i prilično oštar, rekao bih kiseo miris pomiješan sa karakterističnim mirisom latakije. Duhan je ribbon cut, srednje vlažnosti, taman spreman za pušenje. Nakon prve lule nisam bio baš previše oduševljen pa sukladno tome nisam htio ništa niti pisati jer sam imao neki predosjećaj da je zapravo puno bolji i da zaslužuje još koju priliku dokazati se i bio sam u pravu.

Nakon 5-6 popušenih lula (sve odreda u mojoj najnovijoj Manger morti) došao sam do zaključka da je ovo izvrsna mješavina duhana gore navedenih u opisu. Nisam slučajno naveo ono “izvrsna”, evo i zašto.

Kod prve polovine lule niti jedan od duhana ne “iskače”, svi veselo plešu i izmjenjuju se. Kad se prođe otprilike polovina priča se mijenja, nakon toga dolazi do izražaja “udružena” slatkost virginije i orijentala uz konstantno prisustvo latakije, koja je u ovoj mješavini zastupljena u meni nepoznatom omjeru, te određenu vrstu blage ali prisutne ljutine.

Duhan nije neka nikotinska bomba, otprilike je srednje jačine i mogao bih ga preporučiti početnicima za lagani prijelaz sa aromatika i upoznavanje latakijskih mješavina.

Duhan gori ravnomjerno i pretvara se u fini, bijeli pepeo, room note je podnošljiv, koliko sam to sam mogao ocijeniti. Nema niti naznaka nailaska onih zlobnih i svima poznatih jezikogrizaca i mogu reći da mi se sviđa. Definitivno nisam pogriješio što sam ga poželio probati na osnovi tuđih ocjena.

Grga

Peterson’s Perfect Plug (3P)

PET 3P

This excellent plug tobacco comprises selected Virginia leaf from Africa and Brazil blended with Burley leaf from Malawi. The tobaccos are lightly cased before drying and pressing and then are heated and stored for 2 weeks before cutting. The result is a full bodied yet fruity blend, sure to appeal to the experienced pipesmoker.

Zemlja porijekla: Irska
Jakost: 4/5
Sastav: virginija, burley
Oblik: plug
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: Havana Shop Zagreb

Kupija san ga u Frankopanskoj “kod Goge” sad kad san bija u Zagrebu i mogu van reć da je odličan! Uzea san nož, dasku i lagano tanko okinija dva flakea i punija iston metodon koju koristin inače kod flake duhana, a to je da uzmen flake, presavijen ga po dužini pa onda poprečno, malo ga zarotiran onako da popuca i stavin u lulu uz vrlo mal pritisak. I za mene radi savršeno. I za moj pojam flake duhani se puno bolje ponašaju u velikim lulama tj. lulama sa dubokon i velikon glavon. Ovaj način punjenja nikad mi nije lulu napunija do vrha već otprilike dvi trećine i to je sasvim u redu, dovoljno.

A sad šta reć za Peterson 3p… Meni je ljudi moji sija tek na drugu ili treću, moran priznat da san po prvi put mora stavit filter u lulu da mi malo ubije gorčinu i mogu reć da je sad odličan. Osjeća se poprilična količina nikotina ( najbolje ćeš saznat ako uvučes dim u pluća… savjet – nemoj!!! osim ako želiš bit izbiven iz cipela neko vrime). Meni se nekako lipo miša slatkasti okus koji me podsijeća na suve smokve pa čak i lješnjake (vjerovatno burley) i nečim užasno gorkim, neman pojma čim, međutim kombinacija je dobra! Malo ipak prevladava gorčina. U svakom slučaju miriše mi na odličan duhan koji će te sigurno odvest u nirvanu prvenstveno zbog snage.

Preporučan svim ljubiteljima nikotina kao obavezan artikal u ladici. Room note mu je također gorkast i slamnat, uglavnom nije težak, nešto slično običnim cigaretama samo robusnije.

Marin Split

Special Reserve Limited Edition 2007

PET SR 2007

A mixture of golden, red and dark Virginia tobaccos in different cuts, rounded off with Burley and black Cavendish. An irresistible, fragrant flavor of rum, coconut and macadamia nuts. Rich and spicy yet mellow to medium in taste.

Zemlja porijekla: Irska
Jakost: 2/5
Sastav: burley, black cavendish, virginija
Oblik: trakice
Pakiranje: limenka 100g
Mjesto kupnje: Havana Shop Zagreb

Sve u svemu jako dobar duhan i jedan od najboljih što sam pušio. Skoro kao i DaVinci, ali je ipak to druga brija.

Kad otvoriš prekrasnu kutiju (jedan od razloga zašto sam se napalio na taj duhan), koja nije btw. vakumirana???, pa je to bilo malo scarry, prvo te zapljusne prekrasan miris skoro da bi mogao držati duhan kao osvježivač prostora (pri tome ne mislim da se uspoređuje s osvježivačem u spreju).

Začudo nije bio suh. Napunio sam lulu, i moram primijetiti da ga je malo teže zapaliti, ali kad se zapali, fakat fin okus! Pogotovo je lijepo izdahnuti dim kroz nos jer se osjete svi oni fini mirisi kao kad se otvori kutija, samo malo teži.

O raznim okusima badema, naranče i inih ludorija koje oni navode ne bi pisao jer ih nisam osjetio! Možda neko iskusniji bi to i osjetio i razaznao sve te okuse u jednom dimu.

U svakom slučaju prekrasan duhan za kroz dan!

Savate

University Flake

PET UF

An easy smoking blend of fine Virginias and Burley tobaccos, made the traditional way.

Zemlja porijekla: Irska
Sastav: burley, virginija
Jakost: 3/5
Oblik: flake
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Pušio sam taj duhan prije jedno 4 godine u Pragu. Ostao mi je u jako dobrom sijećanju mada dok ovo pišem još uvijek mi nije jasno i zašto. Pošto su mi usta bila puna hvale za taj duhan, jedan dragi gospodin me je obavjestio(čak i rezervirao) piksu u jednom zagrebačkom tobacco shopu.

Prvo bi se osvrnuo na flakeove koji nisu dovoljno kompaktni da bi ih se moglo zrolati tak da sam išao sistemom mrvljenja i klasično punio svoju Peterson Sherlock Homes Orginal. Ovaj duhan je mješavina burleya i virginije sa nekom aromom “borovnice??” ili nekaj slično. Sav sretan pripremim lulu i zapalim. Duhan se relativno lako pali i tu priča počne ili joj je kraj. Dim je hladan i blag ali od okusa niti traga ni glasa. Pušim, povlačim, niti okus duhana , niti okus arome. Povremeno samo lagani “kick” arome i onda opet flet. Nakon 10 min duhan mi totalno dosadi tak da prestanem pušit lulu. Sačekam dva sata i probam opet. Hmmm , evo okusa i neke arome no nakon 5 min opet isto, 0 okusa, 0 arome, 0 uzitka.

Sad mi nije jasno da li orginalni tj. proizveden u Irskoj duhan bio toliko bolji, ili ova piksa je stara ili se jednostavno moj ukus o duhanima promijenio ali od nekad finog i dobrog duhana nasato je najdosadniji duhan kojeg sam pušio. Jedine pozitivne strane duhana su da je hladan, ne peče jezik i razvija lijep miris ali to je kraj priče, barem za sad dok mi se nebu dalo probat još jednom.

Dean

_______________________________________________________________________________________

I nakon svih onih silnih latakia proteklih dana, otvorim ja limenku “University flakea”. Prvi dojam duhan glede vlage – taman, niti presuh, niti prevlažan, taman.

Nije to “lagan” duhan, prije bih ga svrstao u kategoriju “srednji do jaki”, no room note je prihvatljiv, dapače ugodan. Nije niti toliko aromatičan kao Navy Flake, pa je zato možda Deanu bio “dosadan”.

Ima bazičnu aromu tamne čokolade, koja me podsjeća na neke davne “kolačiće Madelaine”, no ne mogu ih nažalost za sada smjestiti niti u vrijeme ni u prostor. Ona, kako ja kažem prikrivena – “druga” aroma je lagana, ali stvarno lagana, vanilija i neko voće, Dean tvrdi borovnica – moguće, daje jednu ugodnu svježu, ali ne kiselu notu.

Inače baza “University flakea” je virginja sa burleyem koji mu daje ujednačenu aromu od početka do kraja pušenja. Uglavnom to je klasični flake duhan, za laganu večernju sjedeljku ili dobru knjigu i dobar jazz…

Preporučam ga svakom tko voli flake duhane i ako negdje naletite na njega, ne oklijevajte!

Bayro

Oglasi


Brojač lulaša i budućih lulaša

  • 80,692 zainteresiranih

Podijelite ovu stranicu

Bookmark and Share

Oglasi

%d bloggers like this: