1792 Flake

SG 1792 flake

Full strength, mellow tobacco comprising a blend of dark-fired Tanzanian leaf. Made in England.

Zemlja porijekla: Engleska
Sastav: kentucky, virginija
Jakost: 4/5
Oblik: flake
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Kad sam otvorio limenku umalo da ne povračam jer smrdi kao gumene igračke za pse. Rekao sam sebi da se nadam da neče biti i ovakvog okusa. Sušio sam ga jedan dan ali pre pušenja ga je dobro još malo posušiti jer sam ga morao stalno pripaljivati.Ali ništa strašno.Gori sporo i na kraju ostane samo mastan, bjeli pepeo.

Kad sam ga zapalio odmah onaj okus kakav i miris.Mora da je to taj Tonquin bean. Ali nakon nekoliko dimova ovaj okus pretvara se u okus kao da žvačeš Čunga Lunga žvakače-njami. Popušio jednu trečinu lule ovaj okus na žvakače promjeni se na Baylis whiskey liker-opet njami. Proti trečoj trečini dobije okus po tamnoj čokoladi sa marcipanom ili karamelom-mljask. Pitam ja sam sebe šta se krije u zadnoj trečini lule kad duhan dobije okus kao da grizeš sirova zrna kave-njam njam. Nakon pušenja ti u ustima ostane okus po finoj kafi.

A što se tiče snage, nije to ko ROYAL YACHT koji najprije ne udara a kod kraja baci te na tlo. Kod ovog duhana nikotin je tu od samog početka i lagano te smiruje tako da možeš da uživaš u okusima duhana. No na kraju ipak htjeo sam negdje da sjednem da se malo odmorim jer pušio sam ga na šetnji sa dijetetom.

Svakako pronašao sam svoj sveti gral među duhanima i imat če u ladlici stalnu zalihu ovog vrlo dobrog duhana.

Milo

Balkan Flake

SG balkan flake

A beautifully formed dark flake of pressed Virginias and a generous helping of Latakia. Relax and enjoy this medium strength tobacco with its “smokey” flavour and cool, smooth characteristics.

Zemlja porijekla: Engleska
Sastav: virginija, latakija
Jakost: 3/5
Oblik: flake
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: 4noggins

Kada je ovaj blend došao na tržište povela se živa rasprava oko toga da li je ovaj duhan uistinu Balkan. Jedni su tvrdili da on to ne može biti jer u mješavini nema orijentalnih duhana posebno onih s područja sjeverne Grčke. Na upit što oni smatraju Balkan duhanom, proizvođač sa 216 godina tradicije je odgovorio da su to duhani koji dolaze sa područja balkanskog poluotoka. Da ne bude zabune, na limenci i piše”A blend of fine Virginias & Latakia”, a porijeklo duhana dade se naslutiti gledajući naljepnicu na limenci na kojoj je mapa balkanskog poluotoka.

Dakle,ovo je mješavina Virginie 70% i Latakie 30% bez dodane arome,prešanih u flake. Kada sam otvorio netom dobivenu limenku supruga me pitala što to gori u stanu. Sobu je ispunio miris zgarišta,intenzivan miris spaljene šume. Flake izgleda prekrasno. Tamno smeđe, skoro crne boje sa pepeljastim šarama po površini. Pošto je do mene došao dosta vlažan ostavio sam limenku otvorenu jedan dan što je ublažilo i miris dima koji mi je bio preintenzivan, čak neugodan.

Ta smoky aroma se osjeti u početku kroz prvih par dimova i zajedno sa latakijom čvrsto drži kontrolu. Nakon jedne trećine poprima punu aromu koja traje sve do dna. Sladak okus virginije se preklapa sa aromatičnom latakijom pa se čovjek osjeća kao miš između šunke i sira.

Lijepo se uklapaju i nijedna nikada ne preuzima kormilo.Prepoznaje se kremasto zemljana baza raznih virginia koristenih u Full Virginia flakeu istog proizvođača. Room nota je ugodna pa prolazi i kod nepušača. Čak me i supruga,nakon početnog “to mi u stanu nećeš pušiti”, tolerira.

Duhan je srednje jakosti i može poslužiti kao all day smoke. Još jedna kvalitetna virginijsko-latakijska mješavina na tržištu vrijedna naše pažnje.

Ocjena: 5/5

Hole

Black XX

SG Black XX Rope

Zemlja porijekla: Engleska
Sastav: kentucky, virginija
Jakost: 5/5
Oblik: uže
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: 4noggins

Duhan je lepo vlažan i izgleda kao crni listi duhana nasjeckani na komadiče i osječaj je mekan kao da držite komad lista u rukama. Vonje po maduro cigari no nije više tako oštar. Rezervirao ja moju malu Peterson system standard 313 za ovaj duhan.

Pušio sam sa filterom. Lula se puni lijepo i zapali se odmah. Ovo je najkompleksniji duhan kojeg sam pušio,jer drži sve što dobro pišu o njem i još ima za dodat. Ako se malo igrate i dobro se je igrati sa uvlačenjem i puckanjem ovaj duhan stvara mnoštvo različitih okusa. Okus ide preko kremenatla i ribe sa žara do sladkog okusa po gorečim drvima u krušnoj peči u nekoj piceriji. Svako toliko dobije okus po liješnacima ,arašidima pa i po zapaljenom odresku, u dobrom smislu.

Kad vučete niježno okus je mesnato sladak, ako povučete snažnije dodate malo popra i Hainzove Barbecue umaka. Kad stavimo maštu na stranu rekao bih da je kao bi pušio maduro i kubanko cigar od jednom. Ovaj duhan se kod pušenja osječa u želudcu tako da ga ne pušit na prazan želudac i po snazi bi ga dao uz Dunhill Royal Yacht . Za bolju ocjenu morao bih ga pušit u večoj luli bez filtera.

Bez filtera osjeti se sladkast okus kao da bi jeo pršut na domačem crnom lebu pečenom u krušnoj peči. Kad držiš duhan na liniji gašenja okus je tako sladak i kremast da misliš da je taj duhan neki aromatik ,no nije samo je prvovrstna virginija. Malo sam previše napunio lulu i malo mi se gasio al nije bilo problema sa grickanjem ili stranim okusom kod pripaljivanja. Kad ga ponovno zapališ ne grize i okus mu je po ribi sa žara (vratio sam se u lijeto prošle godine, kad sam u Umagu na pomolu jeo kalamarčiče i sardelice sa žara) tako da skoro poželiš da bi se stalno gasio.

Na kraju u luli nije skoro ništa pepela,a što se tiče snage meni nije toliko snažan(nikotin) ako ga pušiš kako treba(rang bolivar cigare) samo za želudac je to najteži duhan kojeg sam pušio.

Mogu reči samo bravo Samuel Gawith stvarno praviš dobre duhane iz kvalitetnog lišča. Iako je skup 16€ za 50g limenku,svi koji volite snažnije duhane (okus,nikotin) ili želite probati nešto drugo specialno, kupite ga.

Milo

Chocolate Flake

SG Chocolate Flake

The first of a collection dedicated to Samuel Gawith 1st, Chocolate Flake is a luxury blend of Virginias, Burley and long-leaf Latakias. To complete the luxury a rich, dark chocolate has been added after cutting. Excellent smoking qualities with good smoke and a delicious room-note. Medium strength.

Zemlja porijekla: Engleska
Sastav: burley, virginija, latakija
Jakost: 3/5
Oblik: flake
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: Smokingpipes

Dakle, ako se mene pita, ovo je savršenstvo od duhana, jednostavno moram ovako započeti recenziju.

Imao sam prilike probati ga prvi put prije dvije godine kad je pukom slučajnošću došao do mojih ruku i lule. Otad silno želim uskladištiti par limenki, čisto da se nađe za stare dane. Kako su ukusi vrlo individualni nastojat ću vam ovom recenzijom malo više približiti Chocolate Flake iz svoje perspektive, naravno.

Prilikom otvaranja limenke možemo primijetiti izrazito tamne i “masne” flakeove poznatog mirisa virginije, latakije i čokoladne note u pozadini. Meni osobno nešto prekrasno. Inače, kod flakeova me uvijek iznova oduševljava taj njihov način “slaganja” u limenke, lijepo i uredno. Duhan je u limenci naginje prema vlažnijem pa bi ga bilo pametno par sati prosušiti prije pušenja.

Ljudi koji ga puše duže vrijeme kažu da je najbolji kad se flake zarola pa ubaci u lulu, da bude onako, prozračnije napunjena. Poslušao sam ih i učinio tako, nisam se pokajao.

Prilikom pušenja osjeća se jedna odlična uravnoteženost virginije i latakije, čokoladna nota burleya je također prisutna, ali ne nota slatke čokolade, nego one prave, gorke. Kako lula ide prema kraju tako latakija počinje preuzimati te se nakon otprilike polovine čokolada gotovo u potpunosti gubi. Kako god, doza slatkosti virginije je sveprisutna tokom pušenja cijele lule i zaista se lijepo uklapa u cijelu ovu sliku. Nakon završetka pušenja, kao i kod svakog kvalitetnog duhana, ostaje samo fini bijeli pepeo.

Samuele, ovaj ti je zaista pun pogodak, kapa dolje. Ostali, ako imate priliku, pokušajte nabaviti ovu deliciju, nećete požaliti.

Grga

Squadron Leader

SG Squadron L

Bright and Dark Virginias blended together with Latakia and Turkish leaf to make this a cool medium bodied smoke.

Zemlja porijekla: Engleska
Sastav: virginija, latakija, turkish
Jakost: 2/5
Oblik: trakice
Pakiranje: limenka 50g
Mjesto kupnje: 4noggins

Engleska “klasična” mješavina tamne virginije, orijentalnih duhana i naravno – latakie. Pušim već drugu lulu i nikako ne mogu odrediti gdje da ga smjestim. Da se razumijemo – to je odličan duhan, ali imam neki osjećaj “već viđeno” ili bolje rečeno “već pušeno”.

Za one koji vole jače (pod tim mislim aromatičnije mješavine, preporučam toplo “965-icu” ili “Nightcap” dobrog starog Alfreda Dunhilla), a za one koji pak vole blaže mješavine, tu je “Frog Morton”. Pod “jače” i “slabije” mislim na aromu, ne na snagu. Snažni su Royal Yacht i naravno Billy Budd…to su kako je lijepo rekao Damir – “radnički duhani”. Ovaj Squadron Leader je kako sam napisao odličan duhan, tipični “englez”. Moja preporuka, kupite ga ako niste u prilici kupiti 965-icu ili Frog Mortona.

Moram biti iskren pa priznati da nikakvo kozje mlijeko nisam osjetio, niti kožu, a nisam niti slinio kao buldog. Inače je duhan kojeg sam dobio za recenziju došao u odličnom stanju, niti presuh niti prevlažan, i dobro se puši, zapravo dobro izgara.

Na raznim stanim forumima bilo je riječi da je to zamjena za nikad prežaljeno Balkan Sobranie – ni govora, nema taj lider tu snagu niti aromu. Za sada mu je najdostojnija zamjena Stanislaw – Balkan Latakia.

Daleko od toga da je to loš duhan, ali… ima i boljih.

Ocjena 3/5

Bayro

Oglasi


Brojač lulaša i budućih lulaša

  • 80,692 zainteresiranih

Podijelite ovu stranicu

Bookmark and Share

Oglasi

%d bloggers like this: